چرا سلول درمانی؟

سلول بنیادی دو ویژگی مهم دارد؛ یک اینکه قدرت تکثیر و خود نوزایی دارد، یعنی می‌تواند سلول مشابه خود را تولید کند و همچنین می‌تواند به سلول های دیگر تمایز پیدا کند. به زبان ساده تر وقتی که سلول های بنیادی تقسیم می شوند، می توانند سلول های مانند خودشان تولید کنند و یا می توانند سلول های دیگری از نوع دیگر تولید کنند. برای مثال سلول های بنیادی پوست می توانند سلول های بنیادی پوست بیشتری بسازند و در عین حال می توانند سلول های مختلف دیگری در پوست بسازند که کار مخصوص به خودشان را دارند مانند ساختن رنگدانه های ملانین. هر سلولی بنیادی نیست ولی همه ی بافت‌های بدن سلول بنیادی دارند به عنوان مثال مغز استخوان سلول بنیادی خون‌ساز دارد.

سلول های بنیادی توانایی گسترده ای در درمان طیفی از بیماری ها، التهاب ها و سایر وضعیت های مربوط به سلامتی دارند. قدرت آن ها در استفاده از سلول های بنیادی خونساز در درمان بیماری های خونی، درمانی که زندگی هزاران کودک مبتلا به لوسمی را نجات می دهد، مشخص است. بیش از ۵۰ سال است در دنیا از سلول‌های بنیادی مغز و استخوان برای بیماری‌های خونی استفاده و پیوند مغزاستخوان انجام می‌شود. سلول های بنیادی همچنین در پیوند های بافتی برای درمان بیماری ها یا آسیب های استخوانی، پوستی و سطح چشم بکار می روند. کارآزمایی های بالینی مهم ازسلول های بنیادی درتحقیقات بهره می برند تا با استفاده از آنها راهکارهای جدیدی را در علم پزشکی ارائه دهند.

سلول‌های بنیادی مادر همه سلول‌ها است که توانایی تبدیل به تمام سلول‌های بدن را دارد. این سلول‌ها واجد توانایی خودنوسازی و تمایز به انواع سلول‌ها از جمله سلول‌های خونی، قلبی، عصبی و غضروفی هستند. همچنین در بازسازی و ترمیم بافت‌های مختلف بدن بدنبال آسیب و جراحت مؤثر بوده.این سلول ها می‌توانند به درون بافت‌های آسیب‌دیده‌ای که بخش عمده سلول‌های آنها از بین رفته است، پیوند زده شوند و جایگزین سلول‌های آسیب دیده شده و به ترمیم و رفع نقص در آن بافت بپردازند.
برای نمونه، پیوند مغز استخوان برای درمان یا بهبود فعالیت سیستم ایمنی و خون یا نوسازی سیستم خونی پس از درمان در چندین سرطان از جمله کاربردهای درمانی سلول های بنیادی است. در بعضی از آسیب های استخوانی، پوستی، چشمی و بیماری هایی که با پیوند زدن بافت ها درمان می شوند، پروسه درمان به سلول های بنیادی موجود در بافت پیوند زده شده بستگی دارد. این مراحل بطور ویژه توسط انجمن پزشکان از لحاظ بی خطربودن و موثربودن بررسی می شوند. سلول‌های بنیادی همچنین در بازسازی و ترمیم بافت‌های مختلف بدن بدنبال آسیب و جراحت مؤثر هستند و می‌توانند به درون بافت‌های آسیب‌دیده‌ای که بخش عمده سلول‌های آنها از بین رفته است، پیوند زده شوند و جایگزین سلول‌های آسیب دیده شده و نقص در آن بافت را ترمیم کنند.
سیستم پزشکی امروز مبتنی بر درمان های دارویی است. داروها عموما با اتصال به سطح سلول و یا با اعمال یک اثر آنزیمی، واکنش های داخل سلول را تنظیم می کنند. اگرچه داروها اغلب می توانند سیستم ایمنی بدن را تحریک کنند اما به ندرت توانایی بازگرداندن بافت ها یا سیستم های بدن به حالت قبل را دارند. بروز بیماری‌های جدیدی که یا به درمان های رایج پاسخ نمی‌دادند و یا اصلا درمانی برای آنها وجود نداشت محققان را بر آن داشت تا با استفاده از پیشرفت‌های پزشکی، درمان های موثرتری بر پایه این سلول‌ها برای بیماری‌های صعب العلاج ارائه کنند. به همین دلیل، شاخه جدیدی در علم پزشکی به منظور پیداکردن راهکارهای درمانی نوین به نام “پزشکی بازساختی” ایجاد گردید.

کارآزمایی بالینی، مرحله ای که طی آن دانش به عمل تبدیل می شود به منظور کاهش درد و افزایش بهبودی بیماران است. فرایندی طولانی و چندمرحله ای در تبدیل دانش به درمان های بی خطر و موثر وجود دارد. در حین این فرایند محققان ممکن است دست اورد تازه ای را کشف کنند که نشان می دهد در آزمایشگاه انجام شده در انسان کارایی ندارد و همچنین آن ها ممکن است درمانی را کشف کنند که بطور موثر علایم بیماری یا آسیب را در انسان ها هدف قرار می دهد. این فرایند که طی آن دانش به عمل تبدیل می شود طولانی است اما برای کم کردن درد بیمار و افزایش شانس بقای او طراحی شده است. محققان حوزه سلول های بنیادی عامل ایجاد پیشرفت های بسیاری بوده اند و دریافته اند که چه اقدامی در توسعه و درمان های آزمایشی اشتباه است. با توجه به کارآزمایی های بالینی متعددی که در سرتاسر جهان به منظور بهبود روش های درمانی انجام می شوند، امکان انجام درمان های بی خطر و موثر برای اغلب بیماری ها وآسیب ها در آینده وجود خواهد داشت.

به دلیل توانایی منحصر به فرد سلول‌های بنیادی، این سلول‌ها امروزه از مباحث جذاب در زیست شناسی و علوم درمانی است. هم چنین تحقیقات در این زمینه دانش ما را درباره چگونگی رشد و تکوین یک اندام از یک سلول منفرد افزایش داده و مهم تر آنکه به فهم مکانیزم جایگزینی سلول‌های سالم با سلول‌های آسیب دیده کمک کرده است.

پزشکی بازساختی  شاخه ای از پزشکی است که هدف آن بازسازی، ترمیم یا جایگرینی سلولها، بافت یا ارگان آسیب دیده یا از دست رفته بدن است. این شاخه از علم نوین پزشکی شامل بخش های مختلفی از جمله سلول درمانی، ژن درمانی، مهندسی بافت و درمان با سلول های ایمنی می شود. سلول درمانی امیدهای تازه ای را در جهت ترمیم بافت های آسیب دیده فراهم کرده است . امروز، دانشمندان در سراسر جهان با انجام تحقیقات سلولی و کارآزمایی های بالینی در زمینه سلول درمانی، با افزایش درک ما از بدن انسان و یافتن راهکارهای موثر و کارآمد جهت درمان بیماری های جدید کمک شایانی به مردم جهان می کنند. یکی از موثرترین پیشرفت های علم پزشکی بهره گیری از سلول های بنیادی در درمان بیماران خصوصا افراد درگیر بیماری های صعب العلاج است. بروز بیماری‌های جدیدی که یا به درمان های رایج پاسخ نمی‌دادند و یا درمانی برای آنها وجود نداشت محققان را بر آن داشت تا با استفاده از پیشرفت‌های پزشکی درمان های موثرتری بر پایه این سلول‌ها برای بیماری‌های صعب العلاج ارائه کنند. شیوه ای از درمان که چشم انداز جدیدی پیش روی علم پزشکی قرار داد. از این رو، محصولات سلول درمانی شرکت سل تک فارمد توانسته است امیدهای تازه ای را در جهت ترمیم بافت های آسیب دیده فراهم نماید.

سلول درمانی به پیوند سلول زنده از خود فرد یا فرد سالم دیگر با هدف بازسازی بافت بدن گفته می شود. سلول ها کارخانه های قدرتمندی هستند که می توانند اثرات درمانی را از طریق روشهای متعددی اعمال نمایند. سلول ها می توانند در محل آسیب جایگزین سلول ها و بافت آسیب دیده شوند، مواد محرک رشد ترشح کنند و در برخی موارد به سلول های دیگری تبدیل شوند. این هماهنگی و تطبیق پذیری باعث می شود سلول درمانی به طور قدرتمندی عمل کند و امکان بالایی برای درمان بیماری های غیر قابل برگشت فراهم‌ نماید. درمان با پیوند سلول و سلول درمانی در ترکیب با داروها آینده سلامت انسان خواهد بود.

در روش سلول درمانی بعد از جداسازی سلول های سالم از منبع سلولی موردنظر که می تواند بافت مغز استخوان، چربی، قلب، پوست و سایر بافت ها باشد، با توجه به نیاز بیمار از طریق کشت در محیط آزمایشگاه و حتی بدون کشت، در موضع آسیب دیده مورد نظر تزریق می شود تا ترمیم و بازسازی سلول های از بین رفته را سبب شوند. از این رو سلول درمانی امید درمان را برای بسیاری از بیماری ها مانند سرطان، بیماری های قلبی، پارکینسون، اسکلروز متعدد، سکته، بیماری هانتینگتون، صدمات نخاعی و بسیاری بیماری های دیگر را می دهد.

شرکت دانش بنیان سل تک فارمد با مشارکت ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) و پژوهشگاه رویان کار خود را در سال ۱۳۹۲ آغاز کرد. مشارکتی که حاصل آن توسعه صنعت سلول درمانی کشور است. هدف این شرکت پیشبرد دسترسی به بالاترین کیفیت در حوزه سلول درمانی، کاهش درد و در نهایت ارائه کیفیت بهتر زندگی برای بیماران است. درحالیکه سلول درمانی امیدهای تازه ای را برای درمان بیماری های صعب العلاج به همراه داشته است، شرکت سل تک فارمد بر پایه تحقیقات بالینی و سلولی برای توسعه و ترویج علم سلول درمانی به صورت تولید انبوه و در فاز صنعتی پیش قدم شده است.